Krakow Restaurant

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie potrawy

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film

Comments are closed.