mięso sezonowane Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Na ogół jest tak, że najporządniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć poprawnie z serem, w związku z tym zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Comments are closed.